Plannen voor horeca en recreatie bij landgoed Beauchamps (D’n Advekaot)

WEERT – Vrijdag vond de feestelijke aftrap plaats voor de herinrichting van het voormalige Straalbedrijf Cuijpers in Weert. Het bedrijf is in 2015 verhuisd en de oude locatie wordt de komende tijd ingericht ingericht als natuurgebied. Ingrid Cuijpers, eigenaresse van het nabijgelegen landhuis Beauchamps (mooie velden, vertaald) dat dateert uit 1850, heeft plannen om het karakteristieke gebouw een toeristische invulling te geven.

Het pand is momenteel in vervallen staat. Cuijpers wil het pand opknappen. “Het is geen kleine klus”, zegt ze. “Maar ik wil er graag een Bed en Breakfast (B&B) van maken. En dat concept eventueel uitbreiden met andere faciliteiten zoals horeca. Het is een charmant pand en in combinatie met de aangrenzende natuur zie ik veel mogelijkheden.” Het Blauwe Meertje ligt bovendien op steenworp afstand.

Ontwikkeling
Op het oude bedrijfsterrein komt onder meer een uitkijkheuvel te liggen.  Het is de bedoeling dat er bevers, otters, nachtegalen, boomkikkers en misschien wel edelherten komen. Natuurmonumenten onderzoekt momenteel opties om het gebied, dat onderdeel uitmaakt van Grenspark Kempen-Broek, aantrekkelijk te maken voor recreanten. Bijvoorbeeld door een oversteekpunt over de Zuid-Willemsvaart aan te leggen.

Feesten
Het landhuis ‘Beauchamps’ wordt in de volksmond ook wel ‘D’n Advekaot’ genoemd. De toegepaste bouwstijl bevat elementen van het Eclecticisme. De opdrachtgever was advocaat Wennemaekers die het pand liet verbouwen voor zijn zoon Leopold. Het gebouw heeft dus een rijke historie. In de jaren zestig, waar de nadruk lag op ‘vrijheid, blijheid’, was het landhuis toneel van ruige feesten.