1964, Molenstraat met Taverne de Oude Munt

1964, Molenstraat nu Muntpromenade

U kijkt nu richting de huidige Muntpromenade met rechts het gebouw wat we nu kennen als ‘taverne de Oude Munt’. De huidige Muntpromenade was vroeger gewoon de Molenstraat. Door de bouw van de de Muntpassage werd deze straat in 2 delen geknipt.

Vroeger werd gedacht dat er vroeger geld werd geslagen, vandaar de naam De Munt. De graaf van Horne, Philips van Montmorency (die in 1568 samen met de graaf van Egmond werd onthoofd) liet in de 16e eeuw munten slaan. Meer waarschijnlijk is echter dat de munten werden geslagen in een beter beveiligde omgeving, op het eigen terrein van het kasteel.

In de tijd van Philips de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert heette dit pand ‘De Keizer’ en was het een woonhuis. Keizer Karel V bezoekt op 14 september 1543 Weert en logeert aan het kasteel op de Biest. Het pand is gebouwd in de 16e eeuw en gewijzigd in de 17e eeuw. Het heeft een in- en uitgezwenkte Gelderse voorgevel aan de Muntpromenade. De ramen zijn uitgevoerd als hardstenen kruiskozijnen.

Dit rijksmonument is opgenomen in het winkelcentrum De Munt, maar is nog goed herkenbaar. Met de geplande verbouwing van het Muntcomplex wordt dit monument nog beter zichtbaar.

De zijmuur is niet van het Muntgebouw maar van een kloosterkerk van de Reguliere Kanunniken. Gebouwd vanaf 1665, ingewijd 1692, afgebroken 1810. De maat van deze kloosterkerk was 9,5 m x 25 m.