1914 – Torpedoboot Christiaan Cornelis in Weert

Op vrijdag 17 april 1914 brengen voor het eerst in de geschiedenis van de stad, twee torpedoboten van de Nederlandse Marine, te weten de Makjan en de Christiaan Cornelis een bezoek aan Weert. Ze liggen afgemeerd aan de Zuidwillemsvaart bij het Bassin aan de Noordkade. De dag daarna varen ze door naar Maastricht. Het eerste oorlogsjaar (1914) had nog geen aanvang genomen dat zou pas 4 maanden later beginnen.

In Maastricht schreef een journalist hieromtrent de volgende tekst: De aanstaande komst van twee torpedoboten der Koninklijke Nederlandse Marine in onze stad, had vele gemoederen in beweging gebracht, het grootste gedeelte der bevolking had nog nooit van torpedoboten gehoord, nog veel minder ze gezien en het volk stelde zich dan ook voor, dat een paar reusachtige oorlogsschepen hier voor anker zouden komen liggen. Het bestuur van .de afdeeling „Onze Vloot” had flink propaganda gemaakt, een feestprogramma in boekvorm uitgegeven en verkrijgbaar gesteld voor den prijs van een stuiver, in de couranten was gevraagd te vlaggen; ’t was daarom niet te verwonderen, dat duizenden Zaterdagnamiddag den weg optrokken naar de Sandersbrug.

In Weert was men korter van stof. In het Kanton Weert van zaterdag 18 april staat onderstaand bericht.

Kanton Weert, zaterdag 18 april 1914, pagina 2.

Hr. Ms. Christiaan Cornelis (CC), was een Nederlandse torpedoboot (K-Klasse), gebouwd door de Rotterdamse scheepswerf Fijenoord in 1904 en werd in 1905 te water gelaten.

Technische gegevens

Bouwwerf:Maatschappij voor Scheeps- en Werktuigbouw Fijenoord te Rotterdam
Op stapel gezet:1904
Tewatergelaten:1 september 1905
Indienstgesteld:28 december 1905
Naamsein:CC
Grootste lengte:30 meter
Grootste breedte:3,6 meter
Diepgang:1,72 meter
Waterverplaatsing:47,9 ton
Machine-installatie:1 x triple expansiemachine, 1 x kolengestookte cilindrische ketel
Machinevermogen:592 pk
Maximale snelheid:18,6 knopen
Bunkercapaciteit:5 ton kolen
Actieradius:500 zeemijlen bij 9 knopen
Bemanning:12 koppen
Bewapening:1 x 3,7cm kanon,
1 x 45cm torpedolanceerbuis,
1 x 45cm torpedokanon

 

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 was de inmiddels 35 jaar oude Christiaan Cornelis nog in dienst. Op 13 mei 1940 begeleidde de Christiaan Cornelis het transportschip De Twee Gezusters dat twaalf ton munitie vervoerde voor Nederlandse troepen. De Christiaan Cornelis werd door de eigen bemanning tot zinken gebracht in het Hollandsch Diep nadat het beschadigd raakte door geschut van Duitse parachutisten. Het transportschip wist wel de lading te lossen op de plaats van bestemming.