1902 – Autobouwer Konings uit Swalmen

Vermoedelijk is dit een van de eerste auto die in Weert rondreed. Het kenteken werd op 14 april 1902 verleend op naam van P. Konings machinefabrikant te Swalmen.

In 1873 werd door Michael Konings en zijn zoon Peter in het Limburgse Swalmen Konings Machinefabriek BV opgericht. Men concentreerde zich op landbouwwerktuigen en draaimolens. In 1898 werd het bedrijf uitgebreid met een ijzergieterij. Vanaf dat moment konden de eigen producten met in huis gegoten onderdelen uitgevoerd worden. Wanneer voor het eerst een auto werd gemaakt is niet duidelijk, waarschijnlijk was dat in 1899. Deze Konings had vrijwel zeker een De Dion Bouton-motor. Later verlieten ook exemplaren met, naar het voorbeeld van De Dion, in eigen beheer gemaakte motoren de fabriek. Alle auto’s van Konings waren vierzitters.

De foto werd gemaakt door fotograaf Emmanuel Smeets van de gelijknamige drukkerij Smeets uit Weert, zijn schaduw is nog te zien in de foto.

Meer lezen over fabrikant Konings, klik hier.

Foto: Rutger Booy | www.Conam.info