1970 – Buitenverblijf de Tranchée

De Tranchée was het buitenverblijf, recreatieoord van het BC (Bisschoppelijk College).  Een ontwerp van architect Pierre Weegels (1904-1966) in samenwerking met kunstenaar Harrie Martens (1928-2010).

De plannen voor het complex gaan terug tot 1953. In dat jaar regelt provisor Nabben zaken met de Nederlandse Spoorwegen over een te realiseren recreatieoord in het bosheidegebied tussen Weert en Budel. In 1955 verkoopt de Staat der Nederlanden, een verder stuk grond van zo’n tien are voor eenhonderd twintig gulden. Het ven is al in bezit van het BC. In 1957 volgt een aanbesteding en in 1958 is de bouw in volle gang. Uiteindelijk zal het hele complex een oppervlakte beslaan van 21 hectare met een sportveld van liefst tien hectare.

Het complex Tranchée bestond uit een hoofdgebouw met twee grote ruimtes voor de ‘opvang’ van de jonge Collegianen met er aan vast een botenhuis (rechts op de foto). Verder was er een zwembad dat net als het bad van de IJzeren Man onderdeel uitmaakte van een natuurwater, waarop men kon zeilen en kanoën. In 1984 wordt het complex afgebroken en werd op deze plek bungalowpark Weerterbergen gebouwd. Hier en daar kan je nog restanten ontdekken van het complex zoals de natuurstenen muren en de betonnen afbakening van het zwembad en de kleedhokjes.