1890 – Weertenaren in het kamp van Beverlo

Het Kamp van Beverlo is een uitgestrekt militair oefenterrein dat zich bevindt ten oosten van Leopoldsburg. In 1835 begonnen de werkzaamheden om het oefenterrein in te richten. Strohutten en tenten voor de soldaten, paviljoens voor de generaals en een klein paleis voor de koning. Reeds in augustus van dat jaar kwamen de eerste 20.000 soldaten om er te oefenen. Hoewel in 1839 vrede met Nederland werd gesloten in het Verdrag van Londen, besliste men in 1845 dat het Kamp van Beverlo een permanent karakter zou krijgen. Het Koninklijk Park (40 ha) werd aangelegd, en in 1848 werd een, voor die tijd, modern militair hospitaal ingericht. In 1850 werd met de definitieve uitbouw van het kamp gestart. Allerlei voorzieningen werden aangelegd voor de bevoorrading van de 40.000 militairen en de 4.000 paarden die er gelijktijdig aanwezig waren. Er kwam ook een smalspoorbaan van 115 km lengte over het terrein.

Hollanders wáren buitenlanders voordat Limburg in 1866 officieel als provincie toetrad tot het Koninkrijk der Nederlanden.

Boven van links naar rechts:
Sjef Esser, Emmanuel Smeets, Matthieu Kneepkens, Leo Kneepkens, Jacq. van Geldorp.
Beneden van links naar rechts:
Frans van den Eynden, Henri van de Laar, Sjef Specken, Thei Hendrikx, Frans van Asten en Piet Clerx