1924 – Biest 27

Dit woonhuis in traditionele bouwtrant (Interbellum) dateert uit 1924. Het woonhuis is in 1923 ontworpen door de Weerter architect P. Stultiëns, die op de Biest meerdere panden heeft ontworpen met overeenkomstige stijlkenmerken. De bouwkosten werden geraamd op 7.600,00 gulden.

Op 27 april 1923 kwam locoburgemeester Hupperetz bij de gardiaan van de minderbroeders franciscanen met het plan de Biest te verbreden en te verfraaien. Hij wilde daarvoor het ingebouwde hofje voor het moederhuis alsook de doodlopende voorgracht laten vervallen. Bij contract van 5 juni 1923 werd deze zaak geregeld en is de voorgracht aan de voorzijde van de Biest verdwenen.

De verbindingsgracht tussen kasteel en klooster is omstreeks diezelfde tijd gedempt en vervangen door een rioleringsbuis. Deze riolering is te onderscheiden van de riolen voor de afvoer van vuilwater, deze ontvangt het water uit de Zuid-Willensvaart door middel van een duiker. Via de kasteelsgracht komt dit water in de gracht rondom het klooster en loopt vandaar onder de voortuinen aan de Biest door nog steeds naar Leuken.