Het feest rond de officiële ingebruikname van het nieuwe Ursulinencomplex is al een dag aan de gang als dit op 24 mei 1996 met een aantal activiteiten wordt voortgezet.
Het complex dankt zijn naam aan de plek waar vanaf 1876 tot 1989 de zusters Ursulinen in een klooster hebben gewoond en scholen hebben opgericht. De zusters zijn destijds naar Weert gehaald om er onderwijs te geven aan de meisjes van de stad. In de loop der jaren zijn daarvoor schoolgebouwen verrezen vanaf de Van Berlostraat tot aan de Wilhelminasingel.
Vanwege het vertrek van de zusters komen het klooster en de schoolpanden leeg te staan.
Maan Mertens van bouwbedrijf Mertens uit Weert koopt de panden op. Hij geeft het Budelse architectenduo Jo Knoups en Paul Saanen opdracht om een plan voor de beschikbare ruimten op te stellen.
De plek moet een open karakter krijgen, met cafés, winkels en woningen. De voormalige Ursulinentuin moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Het gebouw op de hoek Langstraat / Van Berlostraat blijft behouden en er vestigt zich een horecagelegenheid in. Winkels, appartementen, kantoorruimten en een parkeergarage verrijzen op de plek waar de schoolgebouwen hebben gestaan.
De Amsterdamse kunstenares Alice Helenklaken creëert in de Ursulinentuin een stilteplek waar bezoekers onder de twee monumentale kastanjebomen kunnen bijkomen van de waan van de dag. Het feest gaat nog even door en sluit op 25 mei rond 16.00 uur met de klanken van het ‘Trio Aloha’. De hele omgeving profiteert van deze nieuwbouw en wordt al snel het meest geslaagde stadsontwikkelingsproject genoemd binnen de singels sinds de Tweede Wereldoorlog.