Vanwege zijn dertig jarig jubileum als deelnemer aan de Fakkelestafette Weert ontvangt Ger Barents op 18 september 1982 uit handen van burgemeester Jo Matti de ‘Penning van Verdiensten van de gemeente Weert’.
De Stichting Fakkelestafette Weert organiseert sinds 1953 een speciale herdenking van de bevrijding van Weert op 22 september 1944. En vanaf het allereerste begin neemt Barents als loper deel aan deze estafette, die in 1953 vanuit Maastricht vertrekt.
Vanaf 1966 is hij betrokken bij de organisatie van de estafette Weert -Brussel – Weert. De route volgt de weg die de bevrijders van Weert in september 1944 hebben afgelegd.
Barents zet zich in voor een vlekkeloos verloop van de estafette. Hij gaat mee als verzorger van de lopers en bestuurt een van de vele volgwagens.
Met zijn broer Cor is Ger Barents medeoprichter van de Weerter Reddingsbrigade en de Duikvereniging ‘De Peddemoeëk’. Als duiker assisteert hij menigmaal de brandweer van Weert.
In 2008 heeft Ger Barents het stukadoorsbedrijf, dat hij samen met zijn broer in 1963 van zijn vader heeft overgenomen, vaarwel gezegd. Tegenwoordig (medio 2014) is Ger Barents ook betrokken bij de Petanqueclub Weert, waar hij de verantwoordelijkheid heeft voor accommodatie.
In Gemeentemuseum De Tiendschuur is de bevrijding van Weert een van de tien bijzondere jubilea in de tentoonstelling ‘Weert Jubileert’.
De Fakkelestafette Weert heeft in datzelfde museum op de benedenverdieping de paralleltentoonstelling ingericht met de titel ‘70 jaar bevrijding vieren’.