Aluminium en metaalwarenfabriek Weert n.v.

De fabriek van P.J.W. (Waltje) Gruythuysen aan de Weerterveldstraat (hoek Parallelweg) stond decennialang bekend om de grootschalige productie van aluminium keukengerei. Wat begon in de jaren ’30 als een uitbreiding van een Weerter groothandel, ontwikkelde zich tot een technisch geavanceerde fabriek met meer dan 300 werknemers. Hier werd gewerkt met hoogwaardig aluminium, waaronder zogeheten ‘Raffinal’ — bijna zuiver aluminium dat glanzende, duurzame producten opleverde voor huishoudens én grootkeukens.

De fabriek stond aan de basis van een industrieel netwerk dat zich uitbreidde naar Someren, Hoogeveen en Overpelt. Men exporteerde naar onder meer Canada, Zuid-Amerika en Nederlands-Indië.

Toen de heer P. J. W. Gruythuysen in ca. 1930 in Weert een groothandel in huishoudelijke artikelen dreef, kon hij moeilijk bevroeden, dat hij in 1954 aan het hoofd zou staan van twee N.V.’s, die gezamenlijk de grootste productie van aluminium keukengerei in Nederland voor haar rekening zouden nemen.

De fabriek te Weert werd in 1934 opgericht door de HeerP. J. W. Gruythuysen, ontwikkelde zich in de loop der jaren zeer gunstig en is voornamelijk ingesteld op de massafabricage
van aluminium artikelen voor huishoudelijk gebruik in de meest uitgebreide zin. Een aparte fabriek te Someren (N.-Br.) ressorteert onder het bedrijf te Weert, waar men eveneens
allerlei soorten aluminium artikelen vervaardigt. Een broer van de oprichter, de Heer P. Gruythuysen, is er belast met de dagelijkse leiding en treedt op als adjunct-directeur.

De fabriek te Hoogeveen was een bestaand complex, dat in 1938 door de Heer P. J. W. Gruythuysen werd aangekocht. Na de noodzakelijke vernieuwingen en modernisering werd
ook daar aangevangen met de fabricage van aluminium artikelen, eveneens voor huishoudelijk gebruik, echter in zwaardere uitvoering, waarbij men zich tevens ging toeleggen op het vervaardigen van producten voor de ,,groot-keuken”’, die thans met veel succes worden geleverd aan schepen, ziekenhuizen, sanatoria, enz.

Dat men voor deze fabricage met meer geselecteerd materiaal moet werken, behoeft niet nader te worden toegelicht. De leiding van het bedrijf te Hoogeveen berust bij een zoon van de Directeur, de adjunct-directeur, de Heer Mathieu Gruythuysen.

Een aluminium keuken-uitzet van bovengenoemde fabrieken kan een sieraad voor het oog worden genoemd, en het zal voor iedere huisvrouw een genoegen zijn met dergelijk materiaal te mogen werken, niet alleen omdat het praktisch is en gemakkelijk schoon te houden, doch ook omdat zo’n uitzet, logisch en met smaak opgesteld, een prettige sfeer in de keuken zal brengen, hetgeen de prestaties op culinair gebied zeer zeker ten goede zal komen.

Geheel nieuwe aluminium artikelen voor huishoudelijk gebruik kwamen aan de markt, vervaardigd uit geheel zuiver Aluminium (99,99%), het z.g. Raffinal of Reinstaluminium, dat na zekere chemische behandelingen mooie hoogglanzende (zilver- of goudglanzend) en andere fraai glanzende kleurige eindproducten geeft. Dit artikel heeft men Alupleet genoemd; het is praktisch onverslijtbaar, zeer luxueus en eveneens gemakkelijk schoon te houden. Dit prachtige keukengerei, uit de aard der zaak in een hogere prijsklasse liggend, zal stormenderhand de huisvrouwen veroveren niet alleen, doch tevens haar keuken sieren, daarvan is de Redactie van het Nederlands Economisch Cultureel Archief overtuigd.

Na de tweede wereldoorlog zijn de bedrijven wederom enorm uitgebreid en  gemoderniseerd. Een prima geoutilleerd machinepark, waaronder de modernste persen, een naar de eisen des tijds ingericht laboratorium en nieuwe arbeidsmethoden waarborgen een steeds voortschrijdende ontwikkeling, waarvan meerdere capaciteit en een nog grotere perfectionering der producten een gevolg zullen zijn.

De toevloed der opdrachten heeft in dit bedrijf dus belangrijke en principiële gevolgen gehad, n.l. wederom grote, ingrijpende uitbreidingen, die 25 Augustus 1954 hun beslag kregen en de kroon zijn op het werk van de oprichter. Het is interessant hierbij te vermelden dat de opening dezer complexen, zowel te Weert als te Hoogeveen samenviel met de 60e geboortedag van de stichter. Thans zijn deze fabrieken dank zij een 

rationele fabrieksinrichting, met toepassing van de modernste machines, van het loonintensieve uitgegroeid tot kapitaalintensieve bedrijven, waarin producten van Nederlands fabricaat worden vervaardigd, die kunnen wedijveren met ieder buitenlands product. Van de technische uitrusting wil onze Redactie U verder nog noemen de afdelingen Aluminium-gieterij en de Bakelietperserij, beide te Weert gevestigd. Het gezamenlijk personeel (ruim 300 man) bestaat uit goed opgeleide, prima vaklieden, die zich ieder op hun terrein hebben gespecialiseerd.
Ook op export-gebied bewegen bovengenoemde ondernemingen zich met succes en het toenemende aantal opdrachten uit het buitenland bewijst, dat men hun devies ,,Kwaliteit voor alles” weet te waarderen. Belangrijke hoeveelheden worden reeds geleverd aan voornamelijk Canada, Zuid-Amerika, West-Indië, Indonesië en de Benelux-landen, terwijl contacten met andere gebieden er op wijzen, dat ook hier steeds meer terrein wordt
gewonnen.

De redactie van het Nederlands Economisch Cultureel Archief is ervan overtuigd dat de energieke directeur, de heer P. J. W. Gruythuysen, die niet alleen aan het hoofd staat
van de beide industrieën te Weert en Hoogeveen, doch tevens eigenaar directeur is van twee belangrijke groothandelsbedrijven, t.w. Fa. Walter Gruythuysen, Maasstraat, Weert
en de N.V. Handelsvereniging Walter Gruythuysen, Brouwersgracht 156 te Amsterdam, Import- en Groothandel in Huishoudelijke artikelen in de meest uitgebreide zin, alle mogelijkheden voor zijn bedrijf zal weten te benutten.

Bron: Het Nederlands Economisch Cultureel Archief, 1953.
Foto samengesteld uit twee foto’s, collectie Jeanpierre Gruijthuijsen