Door de pastoor van de parochie St. Mathias van Leuken wordt op 23 december 1951 de kapel nabij het woonwagencentrum aan de Leveroysedijk ingewijd.
Begin 1950 constateren twee dames (de namen zijn onbekend) dat de daar verblijvende woonwagenbewoners in erbarmelijk huisvestingsomstandigheden verkeren. Vooral in de wintertijd lijkt de nood hoog.
De geestelijkheid maakt zich echter meer zorgen over de nood aan het godsdienstig, cultureel en maatschappelijk leven. Daar moet dringend verandering in komen.
Er wordt om te beginnen geld ingezameld voor een eigen kapel. Naast een aantal particulieren doet ook de overheid een duit in het zakje en/of levert bouwmaterialen. Het ontwerp van de kapel is door een (onbekende) architect beschikbaar gesteld.
De ‘kampbewoners’ blijken ingenomen met dit onderkomen. Zij bezoeken bijna allemaal trouw de Heilige Mis op zondag en tijdens de feestdagen. De woonwagenbewoners zorgen zelf voor het onderhoud en doneren daarnaast flink in de collectebus. De kapel dient tevens als school. Niet alleen de jeugd krijgt er onderwijs. De volwassenen volgen er ook lessen, op woensdagavond de mannen en op vrijdagavond de vrouwen.
Naast de nieuwe kapel wordt ook een nieuw woonwagenkamp gebouwd. Daar is dan plaats voor een echt schoolgebouw en een aantal centrale voorzieningen zoals gezamenlijke toiletten, doucheruimten en een waslokaal.