In een artikel van weekblad Kanton Weert van 13 januari 1950 doet de toenmalige conservator Pierre Linssen een opmerkelijke mededeling. Linssen wijst de redactie van de krant op een boek met een afbeelding die veel overeenkomsten vertoond met het ‘Rogstekersschilderij’.
Het gaat daarbij om ‘een oude prent van omstreeks 1600, aanwezig in de bibliotheek van Thysius en afgedrukt en beschreven in ‘Het Boek, Tweede Reeks van het tijdschrift Boek- en Bibliotheekwezen” Jaargang 1917 blz 25-32 door pater Gijsbertus Hesse o.f.m.‘
Wat blijkt, volgens Linssen?
De achtergrond van de prent toont niet Weert, maar een kerk en een drietal verspreide huizen. De kerk wijkt bovendien af van de situatie rond 1500.
Nog iets waar de aandacht op gevestigd wordt, is het volgende. Op het ‘Rogstekersschilderij’ staat de tekst aan de onderzijde. Op de prent is de tekst aan de bovenzijde geplaatst. Dit is niet ongebruikelijk in die tijd.
In het artikel zijn de twee teksten onder elkaar opgenomen zodat de lezer zelf de overeenkomsten en verschillen kan lezen.
In 2011 geeft het Erfgoedcluster Weert het Restauratieatelier Limburg opdracht het ‘Rogstekersschilderij’ uit 1700 in oude glorie te herstellen. Begin 2012 is er een kleine tentoonstelling met en over het ‘Rogstekersschilderij’ in het Gemeentemuseum Jacob van Horne ingericht.
Lees hier meer over op de pagina Rogstaekers
Het hele artikel van 13 januari 1950 in het Kanton Weert van Pierre Linssen is hier te downloaden.