Op 10 augustus 1877 wordt in Weert geboren Maria Hubertina Hendrix, beter bekend als Antje van de Stasie. Onderstaand verhaal is onderdeel van de tentoonstelling Weg van Weert.
19e en 20e eeuw
Geboren in Weert op 10 augustus 1877
als Maria Hubertina Hendrix.
Overleden in Weert op 21 juli 1936.
Op 1 januari 1897 komt Antje in dienst bij madame Egmonds, dan de uitbaatster van de toenmalige stationsrestauratie. Na de dood van haar bazin neemt zij in 1911 de zaak voor eigen rekening over. In 1913 maakt ze de overstap naar de restauratie in het nieuwe, huidige stationsgebouw. Dat gaat haar niet slecht af.
Hoewel met werkdagen van ’s morgens 6 tot ’s avonds 23 uur als de laatste trein vertrok, brengt zij met verve de Weerter vlaaitjes aan de man.
Ze is bekend bij treinpassagiers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Sommige reizigers vragen… en krijgen krediet. Bij een volgende stop aan Weert werd dan altijd keurig de openstaande rekening vereffend.
Hoewel vlaai een streekproduct is, zorgt Antje ervoor dat de vlaai als Weerter vlaai landelijk bekend wordt. Misschien minder bekend bij het huidige publiek: Antje verzorgt ook een goede maaltijd in de restauratie.
Vier kunstenaars krijgen in 1988 van de gemeente Weert de opdracht een standbeeld te ontwerpen van Antje van de Stasie.
Winnaar wordt Dolf Wong en dat beeld wordt uitgevoerd.
Tot de ‘verliezers’ hoort ook dit ontwerp van Desirée Tonnaer uit Maastricht.