1932 – Sint Martinuskerkhof Weert

Het Sint-Martinuskerkhof, ook bekend als begraafplaats Molenpoort is een kerkhof aan de Molenpoort. Het kerkhof hoort bij de Sint Martinuskerk en ligt daar enkele honderden meters vandaan.

In Juni 1784 bepaalde keizer Joseph II (Oostenrijk) dat er geen lijken meer begraven mochten worden in kerken en werd bepaald dat begraafplaatsen buiten de bebouwde kom aangelegd moesten worden. Uit deze tijd dateert dan ook dit kerkhof. (Bron: Schetsen uit de geschiedenis van het Land van Weert).

Op het kerkhof bevinden zich graven van oorlogsslachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Gemenebest
Nabij de ingang van de begraafplaats liggen 3 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit het Gemenebest. Het zijn drie Britse vliegeniers die zijn gesneuveld op 23 september 1944 toen hun bommenwerper, een Halifax, neerstortte in Weert. Het zijn Sergeant Alistair Campbell, en Flying Officers William Thomas Grew en John Stewart Richardson Swanson.

Duitsland
Niet ver van de graven van het Gemenebest liggen zes Duitse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Zij kwamen om het leven bij het exploderen van een munitietrein in het Belgische Hamont. Op 7 november 1937 is de plaats van de graven gemarkeerd door een monument in de vorm van een sarcofaag met daarop een plaquette met zes namen.

Frankrijk
Niet ver van de graven van gesneuvelden uit het Gemenebest en Duitsland liggen 28 Franse vluchtelingen begraven. Zij waren deel van de honderden die naar Weert gevlucht waren en daar zijn opgevangen. Ze werden het slachtoffer van de wereldwijde epidemie van Spaanse griep. Op 15 maart 1935 werd daar een monument voor de Franse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog onthuld.