Op 3 mei 1488 overlijdt de heer voormalige van Horn Jacob I.
Onderstaande pagina heeft deel uit gemaakt van de tentoonstelling Weg van Weert.
15e eeuw
Jacob I van Horn is geboren op onbekende locatie tussen 1417 en 1425.
Hij wordt op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan Johanna van Meurs en huwt in 1448(?). Hij overlijdt in Weert op 3 mei 1488.
Jacob erft in 1433 het bezit van zijn vader Willem VII van Horn, maar is dan minderjarig. Zijn toekomstige schoonvader Frederik, graaf van Meurs treedt op als zijn voogd.
In 1439 treedt hij voor het eerst zelfstandig op als heer van Horn. In 1441 krijgt hij de Heerlijkheid Weert in leen en staat kort daarna de stichting van het klooster Maria Wijngaard in de Maasstraat toe.
Voor Weert is hij een markant en bekend persoon omdat het kasteel en de stichting van het klooster aan de Biest aan hem verbonden zijn.
Het kasteel de Nijenborch wordt voor hem en zijn vrouw gebouwd door zijn voogd Frederik van Meurs. Met de stichting van het klooster vervult Jacob de laatste wens van zijn vrouw.
Graaf Jacob doet er alles aan om zijn invloed te vergroten. In 1450 wordt hem de graventitel verleend door Koning Frederik IV. Jacob werkt hard aan het verwerven van land, koopt en claimt rechten op bezit. In 1460 verwerft hij Eindhoven en Cranendonck.
In 1470 doet hij afstand van zijn bezittingen en treedt in bij de Minderbroeders.
Het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is naar hem vernoemd. In het museum is een collectie religieuze kunst te bezichtigen.
Tot en met 31 augustus 2014 loopt de tentoonstelling ‘Moderne spiritualiteit’.