22 april 1992: Red de locloods

Locloods NS - GAW Beeldbank L1915

Volgens het Land van Weert van 22 april 1992 heeft de Stichting tot behoud van bedrijf en techniek in het zuiden van Nederland een dringende oproep gedaan de voormalige ‘locloods’ in Weert op de rijksmonumentenlijst te plaatsen.

De locloods is medio 1912 – 1913 gebouwd in het kader van de realisering van het hoogspoor dat Weert met Eindhoven verbindt. Volgens de Stichting betreft het een uniek bouwwerk, namelijk een zogeheten ‘polygonale loods’ die een constructie heeft van gebogen kniespanten. In de loods zijn destijds de stoomlocomotieven voor dag en dauw opgestookt.

Ook de gemeente Weert heeft er bij de NS op aangedrongen de loods niet te slopen. Het vormt een wezenlijk onderdeel van het oorspronkelijke spoorwegemplacement in Weert.
Door de elektrificatie van het spoor en daarmee het buitengebruikstellen van stoomlocomotieven is de loods echter overbodig geworden. De afgelopen jaren is het gebouw ernstig in verval geraakt. De kosten voor de instandhouding van deze locloods vindt de NS te hoog.

Met de plaatsing van het gebouw op de rijksmonumentenlijst moet de geplande sloop echter worden voorkomen. De oproep is tevergeefs: enkele jaren later is de sloophamer sterker en verdwijnt een uniek en beeldbepalend gebouw. De aanleg van het hoogspoor en met name het jubileum ‘100 jaar station’ is te zien in de tentoonstelling Weert Jubileert.