19 juni 1930: Viering Sacramentsdag

Sacramentsprocessie 1963 - GAW Beeldbank L1078.

Met de viering van een Heilige Mis op donderdag 19 juni 1930 starten de activiteiten rond de viering van de Sacramentsdag.

Sacramentsdag behoort voor de Rooms-Katholieke Kerk tot de hoogtijdagen zoals Kerstmis, Pasen en Pinksteren en wordt op de tweede donderdag na Pinksteren gevierd. Paus Urbanus IV heeft in 1264 dit nieuwe feest verplicht voor de hele kerk vastgesteld.

In Weert zijn het de schutterijen en handboogschutterijen die, vooral aan het begin van de twintigste eeuw, met wedstrijden en optochten deze bijzondere dag opluisteren.
Uiteraard ontbreekt ook een sacramentsprocessie niet. Met veel pracht en praal trekt de stoet door de binnenstad. Daarin wordt onder een baldakijn een van de belangrijkste religieuze voorwerpen in de liturgie, de monstrans, getoond.