Gouverneur Theo Bovens opent nieuwjaarswens met Van Horne jaar Weert

MAASTRICHT | WEERT – (tekst  nieuwjaarswens gouverneur Bovens) Dames en heren, Alle Limburgers uit geboorte, begeerte of vrije keuze, of zij die nog niet beseffen Limburger te willen zijn. In deze zaal aanwezig, of meekijkend via facebook. Welkom in dit Gouvernement aan de Maas, welkom in het nieuwe jaar, mede namens Provinciale en Gedeputeerde Staten.

Een nieuw jaar waarin ik u – en alle andere Limburgers – veel geluk, voorspoed en een goede gezondheid wens. Dat we samen een goed – ontspannen én ambitieus – jaar mogen beleven… Ja, samen. Vorig jaar sprak ik op precies deze zelfde plek mijn zesde nieuwjaarstoespraak uit. De zesde en de laatste in mijn eerste benoemingsperiode. En het feit dat ik hier sta, betekent dat u ook de komende vijf jaar op de eerste werkdag om kwart over vijf in de middag mij mag komen aanhoren.

Gratis geschiedenisles
En voor wie hier al meerdere jaren aan mijn lippen komt hangen, ja dat betekent ook de inbegrepen gratis geschiedenisles in de vorm van een quiz. Dit keer maar 3 vraagjes; we gaan niet overdrijven. Voor de eerste vraag neem ik u meteen 450 jaar terug in de tijd:

Wie verloor er in 1568 zijn hoofd?
Dat was de Graaf van Horne, heer van Weert, die toen als opstandige edelman op last van Alva in Brussel werd onthoofd. Een historische gebeurtenis die zo’n beetje het begin van de 80-jarige oorlog markeerde. Wie toen jong was, was nog onwetend van een leven waarin Spaanse en Staatse machten ons nog verder zouden versnipperen. Maar wie meer wil weten over de onfortuinlijke graaf, kan heel 2018 in Weert terecht, voor vele evenementen, inclusief dé musical.