1964, Oelemarkt 16

1964, Oelemarkt 16

Oorspronkelijk een woonhuisje. Het heeft een late variant van het gezwenkte Gelderse geveltype. Het Gelderse geveltype is een bakstenen maniëristische gevel met in- en uitgezwenkte top. Dit wil zeggen dat er naar binnen en naar buiten gerichte rondingen in de gevelrand aanwezig zijn, soms afgewisseld met een klein hoekig deel. Dit alles geeft de gevel een bijzonder sierlijk aanzien. Dit type gevel treft men o.a. aan in het voormalige Hertogdom Opper-Gelre. Van 1555 t/m 1560 was Philips van Montmorency, graaf van Horne ook stadhouder van het hertogdom Gelre en het graafschap Zutphen in opdracht van keizer Karel V. Na zijn dood behoorde werden Wessem, Weert en Nederweert in 1570 ook onderdeel uit van dit Hertogdom.

Opper-Gelre of het Overkwartier van Gelre was het zuidelijke van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Dit gedeelte van Gelre bleef in de Tachtigjarige Oorlog bij de Spaanse Nederlanden, vanwaar de benaming Spaans-Gelre stamt. Opper-Gelre hield op te bestaan in 1713, toen het in vieren gedeeld werd. Tegenwoordig strekt het zich uit over grote delen van Nederlands-Limburg en Nederrijn.