1897, Sensatie olifanten in de stad Weert

De grootste olifanten die men ooit gezien heeft en zeker in 1897 in Weert.
Auteur: Bart Maes | Art-is communicatiebureau

In 2004 organiseerde ik in samenwerking met het gemeentearchief Weert, met Wiel Nouwen (†2008) en Frits Weerts mijn eerste fototentoonstelling ‘Weert is veranderd – stadsbeeld binnen de singels’. De tentoonstelling liet zien wat er zoal heeft plaatsgevonden op het gebied van stadsontwikkeling vanaf 1890. Panden verdwenen, andere werden verbouwd en kregen een andere stijl en soms werden alleen de gevels aangepast. Het straatbeeld binnen de singels veranderde erdoor, maar gelukkig bleven er panden over.

Uiteindelijk heb ik met veel plezier acht jaar lang exposities, gebaseerd op het thema ‘Weert is veranderd’ gemaakt. In 2007 reikte oud-notaris Herman Linssen een aantal circusfoto’s aan, waaronder foto’s van het uit Engeland afkomstige circus Ginett dat Weert in 1897 bezocht. Deze foto’s hebben mij altijd geïntegreerd. Twee jaar na mijn geboorte landde Neil Armstrong op de maan in 1969. Tegenwoordig hebben we zelfrijdende auto’s. Ik kan me zo voorstellen dat toen er in 1897 een heuse olifant door Weert liep dat een ware sensatie moet zijn geweest…

Linssen heeft e.e.a. goed gedocumenteerd en op een van zijn vele reizen vond hij zelfs de originele paradewagen -inmiddels gerestaureerd- terug in een Amerikaans museum. Het circus nam de hele Markt en Korenmarkt in beslag. Het had 100 paarden, twee olifanten, vier leeuwen en 80 man personeel bij zich. Graag deel ik de foto’s met u.