1911 – Bassin en Zuid-Willemsvaart

Deze ansichtkaart laat een vergezicht over de Zuid Willemsvaart zien. In de verte twee molens de Sint Odamolen (nog bestaand) en op de voorgrond de verdwenen molen van Smeets langs de Zuid-Willemsvaart.

Deze molen werd in 1858/1895 gebouwd. De Smeets molen was een opvallend grote stenen beltmolen langs de Zuid-Willemsvaart en gebouwd door Antoon Nijsen. De molen deed dienst als graan-, schors- en oliemolen. Tijdens een storm in de nacht van 12 op 13 januari 1930 kruide de molen doordat hij niet stevig vastlag, een halve slag om en sloeg op hol. Uiteindelijk verloor de molen, mede als gevolg van de zelfzwichting, die nacht het gevlucht. Daarna werd de molen, mede ook door de slechte economische situatie in de crisistijd, niet meer herbouwd. In april 1930 werden bruikbare onderdelen van de Smeetsmolen al te koop aangeboden. In 1938/1939 werd tenslotte de molenromp afgebroken