1962 – Grootste werkgever van Weert Philips gloeilampen

Ondanks verwoede pogingen van de Ondernemingsraad van Philips Weert gaat op 30 juni 2007 definitief het licht uit in de fabriek aan de Zuid-Willemsvaart.

In 1957 werd door Philips de beslissing genomen om een lampenfabriek in Weert te gaan bouwen. De gemeente Weert verkoop aan Philips circa vijf hectare grond voor de prijs van twee gulden per vierkante meter. Bij deze keuze voor Weert kiest de multinational voor een plek aan het kanaal omdat deze een goede aanvoer van grondstoffen en het transport van producten garandeert. Nog voor de voltooiing van het complex koopt Philips een aangrenzend stuk grond voor toekomstige uitbreiding. De grondwerkzaamheden startte in 1958. De bouw van de productiehal en magazijn start in 1959.

In 1959 start de opleiding voor het Weerter personeel in Eindhoven bij de later directeur van Weert de heer Peter Veger. In 1960 werd de productie van Eindhoven overgeplaatst naar Weert. In 1961 was de officiële opening door de heer Frits Philips. Gouverneur Frans Houben was ook aanwezig. Philips was nu de grootste werkgever in Limburg. Sittard, Heerlen en Pope in Venlo.

Philips Weert wordt in korte tijd een van de grootste werkgevers van de stad. De fabriek produceert hoofdzakelijk huis-tuin-en-keuken-gloeilampen en later komt daar de productie van speciale lampen voor bijvoorbeeld de medische wereld bij. Er werkten in Weert op het hoogtepunt 998 werknemers. De fabriek werd gesloten in 2007. Dat kostte toen 250 werknemers hun baan.

De fabriek produceert hoofdzakelijk huis-tuin-en-keuken-gloeilampen en later komt daar de productie van speciale lampen voor bijvoorbeeld de medische wereld bij. Aan het begin van deze eeuw raakt de gloeilamp meer en meer uit de gratie. Het rendement van een gloeilamp is laag en de productiekosten in de Weerter vestiging zijn hoog. Ook het toenemende milieubesef bij de consument speelt Philips parten.
Hoewel verregaande mechanisering van het productieproces nog enige tijd soulaas biedt, besluit Philips de fabriek na 45 jaar te sluiten. Een enkele poging van de gemeente Weert om nieuwe bedrijven in het complex te vestigen loopt op niets uit. Het fabriekscomplex valt in 2010 de slopershamer ten prooi.

Bronnen

  • Website erfgoedhuisweert.nl
  • Catalogus tentoonstelling ‘Nijver aan het water, de Zuid–Willemsvaart en Weert’ Gemeentemuseum De Tiendschuur 2010
  • Land van Weert 3 januari 1958
  • Kanton Weert 7 juli 1958
  • Kanton Weert 2 oktober 1959