1890 – Pand Vaessen

Hoogstraat ca. 1890 Weert

Vermoedelijk wordt aan het einde van de achttiende eeuw dit pand gebouwd. De kelder van het pand is veel ouder en is vervaardigd uit mergelsteen. Het pand is aan de voorzijde over een diepte van vijf à zes meter afgedekt door een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de voorgevel is gelegen. Foto is uit ca. 1890.

Paulus Vaessen, zoon van de oprichter van de basculefabriek woonde hier met zijn vrouw en dochters Loek en Trees. Loek Vaessen werd later de eerste en meteen ook laatste prinses van de carnavalsvereniging van de Rogstaekers in 1938. In het pand is nu restaurant Flavours gevestigd.

Het lage huis is afgebroken en de nieuwbouw is nu Bistro Du Sud. Het hoekpand heeft muurankers met het jaartal 1777. Deze zijn nog steeds zichtbaar. Deze gevel is wel inmiddels gecementeerd, bovengevel en dakpartij zijn aangepast. Overigens viel hoekhuis ooit ‘spontaan’ om tijdens de verbouwing in de jaren ’80. Voor- en zijgevel moesten weer worden herbouwd.

Rechts is nog net een raam zichtbaar van het naastgelegen pand. Daar woonden twee zussen van de familie Caris; Lies en Annie, zij hadden rechts vooraan in de gang in klein winkeltje met sterke drank.