1975 – Duracarb

Aan de Parallelweg was het bedrijf Duracarb gevestigd. Opgericht door een Israëli: Stef Wertheimer (1926) en een amerikaanse compagnon. Investeerder Stef Wertheimer heeft zich teruggetrokken en startte in 1952 een hardmetaalbedrijf in Israël: ISCAR.
Later kocht ISCAR Metalworking Ltd. het Weerter bedrijf Duracarb weer terug. Cor Melis was lang directeur van Duracarb.

Hardmetalen opzetbeitels
Begin jaren 2000 verhuisde Duracarb naar lage loonlanden. Het einde van een uniek Weerter bedrijf. Er werden bewerkingsgereedschappen voor de metaalindustrie vervaardigd. Er werden hardmetalen snijplaatjes gemaakt voor beitels van draaibanken. Het bedrijf is nog steeds actief in China en India.

Stef Wertheimer
Ze’ev Stef Wertheimer (1926) is een Israëlische miljardair, industrieel, investeerder, filantroop en voormalig politicus. Hij was lid van de Knesset en staat bekend om de oprichting van bedrijventerreinen in Israël en de buurlanden. De Wertheimers zijn vanaf 2013 de rijkste familie van Israël.

© Bart Maes | Collectie fotograaf Lamberigts