1954 – Wie is Tony van den Eijnden

“als dat nog 5 of 6 dagen zo doorgaat blijft er van ons niet veel meer over”

De brief, tweezijdig met potlood geschreven op flinterdun bijna transparant papier, 205 x 265 mm, is gedateerd 20 maart 1954. Het aanhef luidt: “Liefste Ouders Broers en Zussen“.

Hier op het ogenblik zijn wij zwaar aan het vechten 6 helicopters komen de zwaar verwonden halen dag en nacht liggen wij onder vuur van de Artillerie ik denk als dat nog 5 of 6 dagen zo doorgaat blijft er van ons niet veel meer over maarja maar afwachten wat er van komt. wij zijn hier helemaal ingesloten De vliegtuigen zijn hier dag en nacht aan het bombarderen maar het helpt niets want enkele vliegtuigen hebben die Viets al afgeschoten hier kan geen vliegtuig meer landen daar het vliegveld kapot is ik heb meer al 3 dagen en 3 nachten niet kunnen slapen maarja eens komt het schip om ons naar Afrika te brengen dat zou nu de 28 maart zijn maar wij kunnen hier niet weg, alleen verwonden gaan weg

Nu ga ik eindige want het begint weer van voor af an schieten en nog eens schieten tot wij niet meer kunnen tot de volgende keer Tonij Jan Staeten [moeilijk leesbaar] heb ik al twee weken niet meer gezien want hem zijn Battaille ligt ingesloten dus hij kan niet meer komen vanuit de lucht krijgen zij ook voedsel per parachute

Herkomst
De brief maakt deel uit van een klein convoluut documenten, 2 brieven en een soldijboekje, dat recentelijk te koop werd aangeboden. De documenten circuleerden waarschijnlijk al langer in het verzamelaars circuit, op een foto uit 2011 is de brief van 20 maart 1954 gedeeltelijk te zien maar daarvoor een enveloppe gedateerd 27 maart 1954. Deze enveloppe zat helaas niet meer bij het convoluut. Op de brief zelf staan behalve de naam, Tonij, geen verdere gegevens. Op de enveloppe staat als afzender, “van den Eijnden SP 82335 TOE”. De geadresseerde is Frans van den Eijnden, Langstraat 29 Weert. Het soldijboekje staat op naam van Van den HEYDEN, Antonius.

Bakkerij van den Eijden: Wie kan uitkomst brengen?
Terwijl de context en de omstandigheden waarin de brief werd geschreven, redelijk geconstrueerd konden worden blijven er toch nog een aantal vragen open, wie waren de ouders, de broers en de zussen aan wie hij schreef en wie was Jan die hij in zijn brief vermeldde? Reacties via deze link.