1977 – Firma Aug. Mathijsen

Een foto vanuit de Martinustoren die het pand van de familie Mathijsen laat zien uit de Maasstraat. De tuin liep door tot de jeneverstokerij aan het Oud Kerkhof. Zij maakte een superieure oude jenever genaamd ‘De oude Schut’ Het bedrijf werd in 1882 opgericht.

Het pand aan de Maasstraat dateerde uit de 18e eeuw en was de samenvoeging van twee oudere en waarschijnlijk door de grote stadsbrand beschadigde huizen die halverwege in de 19e eeuw zijn verbouwd en samengevoegd. Hoogstwaarschijnlijk is dat door de tinnegieter Arnold Princen gedaan. De gecementeerde gevel in Neo Lodewijk XVI stijl dateert uit ca 1914 en is door rondreizende Italiaanse terrazzokunstenaars aangebracht. Dit monumentale pand was voorzien van een schilddak met klassiek ingedeelde symmetrische lijstgevel, die aan de zijden worden afgesloten met hoeklisenen met plint en koplijst. Alleen de voorgevel is nog origineel en de buitenmuren van de jeneverstokerij aan het Oud Kerkhof.