1 april 1549: Blijde intrede Philips II

Schilderij toernooi Blijde intrede Philip II toegeschreven aan Jan Cornelisz Vermeyen. Collectie prinsen de Ligne in Beloeil (B).

Op 1 april 1549 wordt te Tervuren in de buurt van Brussel (B) een zogeheten ‘Blijde intrede’ van Philips II van Spanje gehouden.

Er wordt, volgens de traditie, van die intrede een groot feest gemaakt. Zo is er onder meer een toernooi waaraan de graaf van Horne, Philips de Montmorency, deelneemt.

Een ‘Blijde intrede’ vormt, in die tijd, naast het kennismaken met de nieuwe machtshebber, bij uitstek de gelegenheid om opnieuw te onderhandelen over politieke en machtsrelaties. Daarbij worden de economische aspecten niet vergeten.

Van dit spektakel is een schilderij gemaakt dat wordt toegeschreven aan Jan Cornelisz Vermeyen. Het maakt deel uit van de collectie van de prinsen de Ligne in Beloeil. Op het schilderij is Philips de Montmorency te zien. Het schilderij is in Weert niet of nauwelijks bekend.

Philips II zal in de loop van 1549 ook Weert met een bezoek vereren. Hij ontvangt dan van de magistraten een zilveren bokaal.