22 juni 1963: In de open lucht

Openluchttheater De Lichtenberg rond 1965 - GAW Beeldbank 1894

Met een capaciteit van circa 2.300 zitplaatsen wordt op 22 juni 1963 Openluchttheater  Lichtenberg aan de IJzerenmanweg in gebruik genomen. Het theater is onderdeel van een groots plan van directeur Nabben rond het nieuwe Bisschoppelijk College aan de Nelissenhofweg. Het is een bijzonder complex geworden.

Naast het theater zijn er sportvelden, een zwembad en voor de tekenlessen aparte lokalen.
Een botanische tuin levert voor de tekenlessen de nodige bloemen en planten.
In de Lichtenberg zijn er toneel-, zang- en muziekuitvoeringen van en door de leerlingen van het Bisschoppelijk College. Tijdens het werkbezoek van Koningin Juliana in december van 1963 staat een bezichtiging op het programma.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de Lichtenberg ook open voor het gewone publiek. Er zijn dan voorstellingen van de bekende televisieprogramma’s ‘Swiebertje‘ met acteur Joop Doderer en ‘De Fabeltjeskrant’ te zien.

Het theater raakt daarna in verval. Totdat de stichting Bospop op zoek moet naar een nieuwe locatie voor het jaarlijkse festival. De Lichtenberg biedt begin jaren tachtig van de twintigste eeuw een paar keer onderdak.
Daarna is het weer stil en het verval van het theater en de bijbehorende gebouwen gaat verder.

Het Weerter Mannenkoor organiseert mede naar aanleiding van Open Monumentendag 2012 en 2013 hun ‘Lichtenberg Experience’. Veel oud-leerlingen die inmiddels verspreid over de wereld wonen, nemen de kans te baat om het theater nog eens te bezoeken.