Op zoek naar de mogelijk laatste rustplaats van Philips de Montmorency, Heer van Weert en graaf Van Horne.

WEERT – Momenteel is men naarstig op zoek naar de mogelijk laatste rustplaats van Philips de Montmorency, Heer van Weert en graaf Van Horne. Maria Luyten schrijft in haar kroniek dat het stoffelijk overschot van Philips op 23 juni 1568 van Brussel naar Weert is overgebracht en ‘terstondt binnen één uure in de Hoogh kerck begraven; want hij hat 19 daegen boven aerde gestaen, maar hij was twee reijsen gebalsemt.’

De originele kroniek is zoek geraakt. Wel hebben we de vertaling van H.E.H. Christiaan Creemers (Stramproy 1834 – Gennep 1905). Hij heeft omstreeks 1870 – hij was toen rector van de Munsterkerk in Roermond) – de kroniek bestudeerd en gepubliceerd.
De bus met daarin het hart van Philips de Montmorency werd zowel in 1839 als in 1979 teruggevonden in de Sint Martinuskerk. Het toen gevonden geraamte, waarvan men uitging dat het van Philips de Montmorency was, had geen letsel in de wervels, hetgeen erg vreemd is voor iemand die is onthoofd. Maar is de Hoogh kerck wel de Sint Martinuskerk? Of was het de Kloosterkerk van de zusters van de Maasstraat, of was het de kerk van het Hof (Nijenborgh) of van het oude Hof (Aldenborgh)?

Op deze locaties wordt of is grondradaronderzoek verricht. De spannende resultaten worden zondagmiddag 15 oktober 2017 in de Paterskerk bekend gemaakt! Hieronder staat het programma van de activiteiten. Deze zijn gratis toegankelijk.

Zaterdag 14 oktober
Locatie Jacob van Hornemuseum Markt 7 6001 EJ Weert
13.00 uur Lezing: “Wie was Philips van Horne?” door drs. John van Cauteren in het Jacob van Hornemuseum.
14.00 uur – Expositie rond de maquette van Kasteel De Nijenborgh en van archeologische objecten uit de tijd van Van Horne.
Activiteiten voor kinderen:
– restauratietafel waar kinderen archeologische objecten in elkaar kunnen zetten
– schoonmaken van historische muntjes door kinderen.
Locatie Sint Martinuskerk Markt 8 6001 AZ Weert
Van 14.00 uur tot 16.00 uur:
Zoektocht naar de loden lijkkist van Philips van Horne in de Sint Martinuskerk. Dit gebeurt met een erfgoedradar. Rondleiding door de stadsgidsen van Weert in de Sint Martinuskerk.

Zondag 15 oktober
Locatie Paterskerk Biest 43 6001 AP Weert
13.00 uur Welkomstwoord door Marianne van de Ven (gemeente Weert).
13.15 uur Activiteiten voor kinderen:
– archeologische voorwerpen zoeken in een container gevuld met zand (buitenterrein)
– restauratietafel waar kinderen archeologische objecten in elkaar kunnen zetten
– schoonmaken van historische muntjes door kinderen.
14.30 uur Presentatie en toelichting van de resultaten van het onderzoek naar de loden lijkkist van Philips de Montmorency door Peter Korten (Aldenborgh) en Bouke Kouters (Streekarcheologie Peel-MaasKempen).
15.30 uur Vooruitblik op het Van Hornejaar door wethouder Geert Gabriëls.