23 november 1939: Irene van Vlijmen geboren

‘dome du cosmos’ Fragment van de bezinningskapel / spirituele ruimte in het Franse Chateau de Chailly. Het kunstwerk, een combinatie van mozaïek en fresco, heeft een oppervlakte van meer dan driehonderd vierkante meter. Kleurenfoto Henk van Mierlo, Deventer

Irene van Vlijmen wordt op 23 november 1939 geboren in Weert
Onderstaand verhaal is onderdeel van de tentoonstelling Weg van Weert.

20e en 21e eeuw

Geboren in Weert op 23 november 1939.
Overleden in Malaga (Spanje) op 1 september 2007.

Het creatieve heeft zij niet van vreemden. Haar moeder is fotograaf.

Irene bezoekt het Gymnasium St. Joris voor meisjes in Eindhoven. Zij volgt een opleiding aan de Kunstacademie in Maastricht. Daarna volgen studies aan de Rijksacademie in Amsterdam en in Antwerpen en Madrid.

In haar jeugdjaren maakt ze decors voor toneelvereniging Tierelantijn.

Zij huwt in 1967 met de Spaanse projectontwikkelaar Alfonso Fernandez Nieto.

Irene maakt grafiek, etsen en litho’s, schildert aquarellen en olieverfschilderijen, maakt fresco’s en mozaïeken en ontwerpt sieraden en tapijten.
Zij exposeert over de hele wereld: in Spanje, V.S., Japan, Frankrijk, Scandinavië en Nederland. Irene verfraait op bijzondere wijze de inrichting van prachtige gebouwen. In Valkenburg is dat met mozaïeken van het Hotel Chateau St. Gerlach; in het Grand Hotel Karel V in Utrecht komen tapijten, plafondschilderingen en mozaïeken.

In 1988 krijgt ze opdracht voor de volledige inrichting van een spirituele ruimte in het Franse kasteel Château de Chailly: de ‘Dôme du Cosmos’. Dat betekent een oppervlakte van 300 m2 aan mozaïeken en fresco’s. Het wordt haar ‘opus magnus’.
Irene’s werk is te karakteriseren als abstract expressionistisch, heel kleurrijk en lyrisch van toon.