Verenigingen krijgen subsidie voor het Van Horne jaar

Wethouder Geert Gabriels en Peter Korten, voorzitter de Aldenborgh

WEERT – 2018 is in Weert het Van Hornejaar. Dan wordt herdacht dat Philips van Montmorency, graaf van Horn, heer van Weert 450 jaar geleden werd onthoofd op de Markt in Brussel. Philips heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Weert en Nederland. Niet alleen in Weert, maar in meer plaatsen in Europa wordt deze gebeurtenis herdacht.

Vanmiddag is een aantal zaken rond het Van Hornejaar bekend geworden. Zo is nu duidelijk voor welke evenementen in 2018 subsidie wordt verstrekt in het kader van de Tenderregeling Van Hornejaar.

In de raadzaal van het stadhuis werd vanaf 15.00 uur bekend gemaakt welke verenigingen een bijdrage kregen voor hun evenementen vanuit de Tenderregeling. Wethouder Geert Gabriëls overhandigde, samen met de ‘Graaf van Horne’, de beschikkingen van de Tenderregeling aan vijf Weerter verenigingen voor hun activiteiten volgend jaar. Het gaat dan om:

Stichting Fokpaardendag Weert voor een speciale Fokpaardendag en Jaarmarkt op 17 maart 2018. Het verleden leeft dan op met een kampement en activiteiten bevolkt door bewoners uit de 16de eeuw.

Stichting De Aldenborgh voor een podiumpresentatie op 18 maart in het Munttheater gericht op een populair wetenschappelijk programma en later in het jaar lezingen, onderzoek naar Van Horne en educatieve excursies.

Stichting Stadsgidsen regio Weert i.s.m. VVV-Midden Limburg voor een digitale stadswandeling door Weert met het thema Van Horne. Deze is gericht op kinderen en families.

Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880 Weert voor een muzikale ode aan Philips van Horne. De compositie wordt, samen met een carillonversie en het verhaal over Philips, van oktober t/m december uitgevoerd in Weert, Zottegem, Delft, Egmond aan Zee en Amsterdam.

Stichting Plaatselijk comité voor Heemkunde Stramproy voor de uitvoering van een levend stripverhaal. Het grensgebied vormt dan het decor van dit verhaal dat de geschiedenis rond het verdedigingscomplex ‘de Bocholter Graven’ in relatie tot de geschiedenis van de dynastie Van Horne uitbeeldt.

Wethouder Gabriëls maakte bekend dat er een tweede ronde van de Tenderregeling komt waarvoor verenigingen van 15 december tot en met 15 januari activiteiten kunnen indienen.