1 december 1978: Wij komen er aan

Koningin Juliana op bezoek op de Van Hornekazerne en wordt begroet door loco-burgemeester Lei de Borgie - GAW Beeldbank 4284

In de loop der jaren bezoeken leden van het Koninklijk Huis regelmatig de Van Hornekazerne, zo ook op 1 december 1978. Koningin Juliana is op werkbezoek in Limburg en ditmaal gaat haar belangstelling in Weert uit naar de Koninklijke Militaire School (K.M.S.). Die verzorgt een opleiding tot beroepsonderofficier.

Hare Majesteit, die voor het eerst de kazerne bezoekt, wordt ontvangen door loco- burgemeester van Weert Lei de Borgie en de kolonel van de Technische Dienst Henk Hietbrink.

Koningin Juliana wordt bijgepraat over de opleidingen van de K.M.S.. Zo heeft de school een schakelklas, die als tweedekansonderwijs moet worden aangeduid. Verder heeft de K.M.S. voorbereidingen getroffen om met een opleiding tot hogere onderofficier voor de Koninklijke Luchtmacht te beginnen.

Over de fysieke toestand van de jonge mannen die de poort van de kazerne binnenkomen, maakt kolonel Hietbrink zich zorgen. Hij heeft het onder meer over het feit dat de jongeren patat boven brood verkiezen en liever de brommer pakken dan te lopen.

Hietbrink heeft ook een spectaculaire mededeling voor de Koningin en alle aanwezigen. Met ingang van januari 1979 staat de K.M.S. open voor vrouwelijke leerlingen. Maar volgens Hietbrink is extra aandacht voor opleidingen en begeleiding nodig omdat ’de K.M.S. een typisch mannenwereldje is dat ook infrastructureel niet is gebouwd op mannen en vrouwen naast elkaar in opleiding’.

Koningin Juliana woont ondanks de kou een aantal buitendemonstraties bij (het werpen van witte balletjes, die handgranaten moeten voorstellen). Na het aanhoren van een muzikaal afscheid door het tamboercorps op het exercitieterrein vervolgt de Koningin haar reis door Limburg.