6 januari 1977: Timmerman wordt megabouwer

Erepenning gemeente Weert’ Zilver, Esser Weert, ontwerp E. Werz aan de achterzijde voorzien van de inscriptie ‘Bene de Werta Merenti / H.P.C. Maas 28-11-1976’Harrie Maas wordt de onderscheiding verleend op 28 november 1976.

In de tentoonstelling Weg van Weert eind 2011 is aandacht voor Harrie Maas, een van de grondleggers van de Weerter aannemingsmaatschappij ‘WILMA’ N.V. Harrie Maas overlijdt op 6 januri 1977 in Geldrop.

20e eeuw

Geboren in Tilburg op 22 november 1916.
Overleden in Geldrop op 6 januari 1977.

Het jaar 1939 voert de timmerlieden Harrie Maas en Henk Willemsen naar Weert. Samen nemen ze de opdracht aan voor het maken van de kozijnen in de nieuwbouw van het Pensionaat St. Louis.
Harrie ontmoet in Weert Jeanne Saes. In 1940 is Harrie korte tijd soldaat. Hij raakt gewond bij Dordrecht.
Na de strijd beginnen beiden een eigen bedrijf. Dat krijgt de naam Wilma, naar de eerste letters van beide achternamen. De eerste opdracht is het herstel van twee opgeblazen bruggetjes in Weert.
Vervolgens bouwen ze in opdracht van de Rijksgebouwendienst barakken in de regio.

Eind 1944 richt het bedrijf zich op herstelwerkzaamheden en de bouw van boerderijen en woningen. In de jaren 50, de tijd van de wederopbouw, neemt de vraag naar veel en goedkope woningen toe. Het bedrijf floreert.

Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw ontstaan vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk én in de Verenigde Staten.
Harrie Maas steunt in Weert de heropbouw van de in 1940 onthoofde Martinustoren, later de bouw van een nieuwe kerk voor de parochie de Biest.
In 1998 fuseert Wilma met NBM Amstelland, dat in 2004 opgaat in BAM. Op dit moment is de Duitse vestiging de enige die nog de naam Wilma voert.