Citizen’s Prize van Europees Parlement voor De Aldenborgh

Peter Korten, voorzitter van de Aldenborgh

WEERT – De Weerter geschied- en oudheidkundestichting De Aldenborgh is een van de winnaars van de jaarlijkse European Citizen’s Prize (Prijs van de Europese Burger) van het Europees Parlement. Het bestuur krijgt de bij deze prijs behorende legpenning uitgereikt door Europarlementariër Jeroen Lenaers, in aanwezigheid van de Limburgse commissaris van de koning, Theo Bovens.

De symbolische onderscheiding gaat jaarlijks naar maximaal 50 personen en organisaties in de EU voor hun verdiensten op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking en Europese integratie. “Wie hier met geschiedenis bezig is, weet dat het onderzoek bijna altijd grensoverschrijdend is. Weert en de regio hebben duidelijk een Europees verleden. Wij zijn verrast door deze prijs, een waardering voor al onze vrijwilligers die zich continu inzetten om onze rijke, lokale historie een podium te geven, vaak op Europees niveau”, aldus voorzitter Peter Korten van stichting De Aldenborgh.

European Citizen’s Price 2018
De jury van de European Citizen’s Prize 2018 heeft voor De Aldenborgh gekozen op voordracht van Europarlementariër Jeroen Lenaers omdat vrijwilligers van de Weerter stichting mensen uit Nederland en België samenbrengen door diverse activiteiten op geschied- en oudheidkundig vlak. Onder meer door middel van lezingen, publicaties, excursies en educatie in de cursus Weerterlogie plaatst De Aldenborgh de lokale geschiedenis in een brede, Europese context. Op 9 en 10 oktober a.s. vindt in het Europees Parlement in Brussel de officiële ceremonie plaats van de European Citizen’s Prize 2018.

Europees Horne- en Egmontjaar
Voor de veertiende keer start komende maanden de Cultuurhistorische Zomer waarin bewoners van de grensregio via Gluren Bij De Buren op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de geschiedenis van naburige dorpen en steden. Als mede-initiator van het Europees Horne- en Egmontjaar 2018 werkt Aldenborgh mee aan een innovatief project voor een digitale, Europese belevingskaart. In de voortdurende samenwerking met lokale heemkundeverenigingen en wetenschappelijke instellingen heeft De Aldenborgh ook mede het initiatief genomen voor een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de graven van Horne en Egmont. Deze samenwerking met Europese universiteiten moet resulteren in een gezaghebbende publicatie.