Schoolkinderen planten een grensoverschrijdend wit krokuslint langs de Dodendraad

WEERT – In oktober worden zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad. Langs de hele Belgisch-Nederlandse grens planten schoolkinderen en vrijwilligers een lint van witte krokussen, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Dat doen ook de schoolkinderen vanuit Weert, Bocholt en Leudal op 25 oktober.

De Dodendraad was een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt. Er vielen meer dan 1000 slachtoffers. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad werd afgebroken.

Draad en krokussen
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk De dodendraad leeft, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Wuustwezel/Zundert, Baarle Hertog en Hamont-Achel. Op enkele plaatsen langs de grens is de Dodendraad nagebouwd. Deze maand worden er in veel gemeenten langs de grens krokussen geplant door kinderen van basisscholen en vrijwilligers. In het voorjaar als de krokussen bloeien wordt het krokuslint zichtbaar.

Grensoverschrijdende plantactiviteiten
Ook in Weert, Bocholt, Kinrooi, Leudal en Maasgouw gaat dat gebeuren. Drie Weerter scholen, twee scholen uit het Belgische Bocholt en een school uit Leudal planten langs delen van de grens krokussen. Dat gebeurt op donderdag 25 oktober. De start is bij de Uffelse molen (Sniekstraat-Uffelsestraat gemeente Leudal) samen met de heemkundekringen van Kinrooi, Leudal, Maasgouw en Stramproy en de Aldenborgh. Bestuurders van eerder genoemde gemeenten poten hier de eerste krokusbollen waarna de schoolkinderen het overnemen. De kinderen uit Bocholt en Weert (Montessorischool Weert en OBS Molenakker) starten samen op Smeetshof in Bocholt. Er worden op drie locaties bloembollen geplant. Bij de Uffelse molen, op de grens langs de Kempenstraat in Lozen vanaf de Zuid-Willemsvaart en aan de Helmuskesstraat en Dekkerstraatje in Molenbeersel. Stichting Verhalis heeft een lespakket samengesteld zodat het verhaal van de Dodendraad aan de schoolkinderen uitgelegd kan worden. In Thorn worden in samenwerking met de gemeente Kinrooi bij de grenspaal en langs de Kessenicherweg krokussen gepoot. Ook op deze locatie doorkruiste de Dodendraad het landschap.

Fietsroute
Op 1 augustus 2018 is ook een langeafstandsfietsroute gelanceerd langs alle reconstructies van de Dodendraad die op 23 plekken langs de grens zijn opgebouwd. De route vindt u op www.grensroute.eu

Deelnemende gemeenten
De Belgische gemeenten die meedoen zijn: Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi, Maasmechelen.