Ook de stadsbrouwerij opgenomen in de Weerter erfgoedroute

Te bekijken met een smartphone www.weertinkaart.nl

Stadsbrouwerij Weert

WEERT – Op het pand van de Weerter stadsbrouwerij werd vanmorgen een erfgoedbordje opgehangen dat deel uitmaakt van de Weerter erfgoedroute www.weertinkaart.nl

“Erfgoed vertelt het verhaal van ons verleden”, zegt Sebastiaan Witte, penningmeester
van stichting BIZ Vastgoed Weert. “Het zegt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Met deze website hebben we een nieuwe, innovatieve manier gevonden om dat verhaal te vertellen en door te geven.”

IJzergieterij werd uiteindelijk stadsbrouwerij
In 1910 werd de N.V. IJzergieterij Weert opgericht. Het initiatief was afkomstig van een negental Weerter notabelen.  Men vervaardigde gietwerk volgens model en tekeningen voor machinefabrieken, scheepswerven en bouw. De ijzergieterij ging in december 1929 failliet. De fabrieksgebouwen werden in 1930 gekocht door de gebroeders Houben, fouragehandelaars. Zij waren zonen van Strooi-Dorus. In 1936 vestigde (paarden)rijschool St. Martinus zich in dit pand. Het gebouw heeft de oorlog en drie branden (1926, 1948 en 1965) overleefd. Nu is in dit pand de stadsbrouwerij gevestigd.

Highlights van de stad
De website ontwikkeld voor de smartphone is zowel interessant voor toeristische bezoekers, die graag de highlights van de stad bezoeken, als voor Weertenaren, die nieuwe, voor hen onbekende erfgoedpunten willen ontdekken. De website biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf het beginpunt en de afstand van een wandelroute te bepalen. Daarbij kunnen ze eenvoudig selecteren welke bezienswaardigheid ze interessant vinden. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Bij een aantal panden komen bordjes met een verwijzing naar de website met meer achtergrondinformatie. Dankzij de website transformeert de stad dus in een openlucht museum.

Elke route is anders
Met de themakeuze van de gebruiker genereert de website uit een database een overzichtskaart die aansluit op de wensen van de gebruiker. Zo wordt een mooie wandeling door Weert erg gemakkelijk en is elke route anders. De website heeft extra thema’s zoals de Gouden Eeuw van Weert en de Tweede Wereldoorlog. BIZ Vastgoed gaf initiatiefnemer Artis Communicatiebureau de opdracht om de website voor het erfgoed in Weert te ontwikkelen.

Leer meer in meer eerder artikel in het Zakenblad.nl