1944 – Verzet blaast sluis 16 op

Al in 1942 vormde Kees Kappers Uit Budel samen met wachtmeester Jan Zandvliet een belangrijke schakel tussen het Nederlandse en Belgische verzet. Vele krijgsgevangenen, piloten, Joden en andere vluchtelingen werden de grens over geholpen.

In samenwerking met de Belgische collega’s verlegde de groep in Budel het accent in de tweede helft van de zomer naar sabotage. Zo werd in de nacht van 25 op 26 augustus 1944 in opdracht van A.F. Sols, de opvolger van M. Royers als sectoroverste van het Belgische Geheim Leger,  sluis 16 in de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van Weert opgeblazen.

Bert Adriaens: ‘Dit heb ik uit de mond van mijn vader, kaderlid van de Illegale strijders.
De ondergrondse. Hij wist dat dit daar ging gebeuren. Toen de Sluis 16 werd opgeblazen zaten wij thuis en zei hij bij de geweldige knal: “Dao gieet de sloes” Mijn moeder snapte niet hoe hij dat kon weten. Hij zei dan ook verder niets.’

© 2020 –  Artis Mediagroep | (negatieven) collectie Bart Maes