Heilige Hieronymus van Weert (1522-1572) had al een tatoeage

tatoeage van een Jeruzalemkruis op de borst en de rechterarm

WEERT – Hieronymus (Jeroen) van Weert (Weert, 1522 – Brielle, 9 juli 1572) was een franciscaans pastoor van Gorcum, die samen met achttien anderen, de Martelaren van Gorcum, werd vermoord door de watergeuzen onder leiding van Lumey op 9 juli 1572. Voor hij opgehangen werd, sneed men eerst de kruis-tatoeages uit zijn lichaam.

Hieronymus (Jeroen) werd geboren in de Langstraat als zoon van een welgestelde familie in Weert in het graafschap Horn. Hij ondernam een pelgrimstocht naar Jeruzalem, een reis vol ontberingen. Daar bracht hij een paar jaar door met de franciscanen, die verantwoordelijk waren voor de heilige plaatsen daar.

Hij droeg als herkenningsteken van deze reis een tatoeage van een Jeruzalemkruis (rode kruis onder in het wapen) op de borst en de rechterarm. In 1549 was hij terug in Nederland en werd een krachtig prediker tegen het calvinisme. In 1566 was hij in Bergen op Zoom actief tegen ketters. Hij was pastoor te Goirle in Brabant, voordat hij in 1570 werd verkozen tot ondergardiaan van het klooster van de observante minderbroeders (O.F.M.Obs.) te Gorkum, als assistent van Nicolaas Pieck.

Hij wordt beschreven als een gehoorzaam man, die tevreden was waar men hem ook heen stuurde. Willem Hessels van Est (Estius), ooggetuige van de moorden op de Martelaren van Gorcum, vergeleek zijn stem met de harp van David.

Dood als martelaar
Bij de bezetting van de citadel van Gorcum door de Watergeuzen, namen de calvinisten alle priesters en religieuzen gevangen. Zij doodden Jeroen en achttien andere katholieke priesters of kloosterlingen. Voor hij opgehangen werd, sneed men eerst de kruis-tatoeages uit zijn lichaam.

Heiligverklaring
Samen met de andere Martelaren van Gorcum werd hij heilig verklaard in 1867. Hun feestdag is 9 juli.