1935 – Bisschoppelijk College St. Joseph

Sinds de middeleeuwen bepaalden muren, poorten en grachten de Middeleeuwse omvang van de stad. In het begin van de 20e eeuw restte daar nog alleen maar de gracht van. En de noodzakelijke bruggetjes. In die periode komt er, naast de vele kleinere arbeiderswoningen weliswaar nieuwbouw in de vorm van villa’s en schoolgebouwen zoals de St. Martinusschool, maar de waterloop blijft. Aan de wegen ernaast zoals Wal, Antoniuswal en Hieronymuswal bijvoorbeeld, is nog weinig gedaan.

Maar begin jaren dertig moet daar verandering in komen; is Weert rijp voor stadsvernieuwing. Zaterdag 29 september 1934 is de grote dag. Dan knipt op 18.00 uur loco-burgemeester E.A. Huppertz het lint door en opent zo officieel de nieuwe singels. Plaats van handeling is het begin van de Wilhelminasingel, ter hoogte van de hoek met de Beekstraat.

Tekst: Theo Schers
Foto © 2020 Bart Maes | Collectie fotograaf Lamberigts (glasnegatief)