Ook plafondschilderingen in de paterskerk Weert?

WEERT – Iedereen kent de plafondschilderingen uit de Weerter Martinuskerk. In het gewelf boven de trappen van het hoofdaltaar is een schildering met daarin verwerkt de alliantiewapens van Graaf Jacob III van Horne en zijn vrouwen Margartetha van Croy en Claudia van Saviye. Deze schildering is van ca. 1520.

Onderstaande tekening uit 1642 is afkomstig uit het archief van de prinsen van Chimay-Caraman, thans in het rijksarchief in Mons (Henegouwen). De tekening is gemaakt ten behoeve van een proces tussen prinses Magdalena van Chimay, vrouwe van Weert en vermoedelijk het Hof van Gelre te Roermond.

De wapenschilden van de stad Weert en de familie van Horne met daartussen jaartal 1532 waren (of zijn als ze zijn overgekalkt) te vinden op het gewelf direct voor de ingang van het koor. Tot nu toe is alleen bekend dat in 1526 de bisschop van Luik toestemming gaf de vergrote kerk met zes altaren te consacreren (Zie: Van Wely, 26). Deze schildering betekent dat zowel Weert als Jan, graaf van Horne de stichters kunnen zijn van dit nieuwe gedeelte of verandering van de kerk. Maar dit is of lijkt tegenstrijdig met het jaartal 1526.(E. Haanen).