Korenmarkt 1-2

De Gruyter

Bouwstijl

Het pand is in 1935 gebouwd in opdracht van het inmiddels niet meer bestaand grootgruttersbedrijf P. de Gruyter en Zoon N.V. uit ‘s Hertogenbosch. Het ontwerp en de bouw (die een eenheid vormt met het pand op Korenmarkt 3 en 3A) is geïnspireerd door de architectuur van ‘De Stijl’. 

Dit hoekpand bestaat uit twee bouwvolumes. Zowel het gedeelte aan de Markt als het gedeelte aan de Korenmarkt bestaat ieder uit drie bouwlagen met een plat dak en is onderling gescheiden door een plaatvormig element. Het metselwerk van de gevels in gele verglaasde strengsteen in klezorenverband, rust op een plint van groene geglazuurde rechthoekige tegels. Het plaatvormige element is uitgevoerd in blauwe identieke steen. De dakranden worden begrensd door zwarte verglaasde keramische gevelpannen.

Historie

Gemeentelijk Monument sinds 6 november 1990.

P. de Gruyter & Zn., een grootwinkelbedrijf in levensmiddelen, bouwde in vroeger tijden door heel Nederland dit type panden. Achter de authentieke gevel is inmiddels een gelijknamig café gevestigd.

Het pand, uit 1935, werd gebouwd in een strakke stijl à la ‘De Stijl’. Deze stijl kenmerkt zich door zijn typisch gevel met gekleurde baksteen.

Voor de bouw van twee panden (met de huidige adressen Korenmarkt 1 – 2 en Korenmarkt 3 en 3A) wordt op 4 december 1934 door het college van burgemeester en wethouders een vergunning verleend. De totale bouwkosten zijn circa 18.000 gulden.

Bewoners

Met gang van 28 oktober 1965 wordt ‘De Gruyter’ een zelfbedieningswinkel. Na het vertrek van ‘De Gruyter’ vestigt zich in 1972 in het pand een wolwinkel.

Voor de verbouwing van het pand tot horecagelegenheid verstrekt op 27 april 1999 een vergunning.