1910 – Rumolduskapel

De Kruuskepèl of Rumolduskapel aan de Molenpoort. De jongen op de voorgrond is Harrie Weerts en de man met de schoffel is ‘Huuëfkes Bert’. Zij staan voor het woonhuis van de familie Weerts-Brummans.

De St. Rumolduskapel is een rijksmonument. Rond 1400 stond op deze plaats reeds een kapel, toegewijd aan Sint Rumoldus. Deze heilige wordt aangeroepen bij oog- en keelziekten. Ook trokken de boeren bij ziekten onder het vee naar deze kapel om heil te zoeken.

De kapel in haar huidige vorm stamt uit de 18de eeuw en is een driezijdig gesloten zaalkerkje. De voorzijde bestaat uit een gezwenkte schijngevel. In de nis aan de achterzijde is een kruis geplaatst ter herinnering aan een missie in 1883. Het interieur heeft een galerij in Lodewijk XV-stijl.

Sinds 1977 heeft deze kapel de bestemming als gedachteniskapel aan de Weerter oorlogsslachtoffers.