1940 – café De Sluis of in de volksmond ‘De Krim’

Café de Sluis ook wel 'De Krim'

Op 10 mei 1940 wordt tegen 07.00 uur ’s ochtends Sluis 16 opgeblazen. Door de enorme luchtdruk sprongen alle ruiten. Ook ‘De Krim’ raakte behoorlijk beschadigd er ligt nauwelijks meer een dakpan op.

De geschiedenis van het  pand gaat terug naar het jaar 1930 wanneer  Hubert van de Loo (1977 -1934) een nieuw huis laat bouwen op die plek. Hubert had al een logement bij de oude sluis maar vanwege de bouw van de nieuwe náást de oude, wordt dat pand afgebroken. Dat oorspronkelijk pand moet er rond 1920 zijn gebouwd want Hubert keert in 1919 vanuit een zevenjarig oponthoud in Den Bosch terug in Weert. In het bevolkingsregister later gezinskaart staat hij interessant genoeg vermeld als landbouwer, logementshouder en scheepsjager. Die laatste functie houdt  in dat hij zich met zijn paard verhuurde aan schippers om hun schip te trekken. Van der Loo’s beroepen wijzen op de manier waarop de arbeid zich op en rond het kanaal ontwikkelde. De bouw van het nieuwe pand houdt dus verband met de komst van het nieuwe sluiscomplex. Omdat de nieuwe overgang veel hoger komt te liggen, – schepen kunnen er immers nu onderdoor – worden de toegangswegen richting brug verhoogd. Vandaar dat het gebouw tegen het talud van de weg komt te liggen en een opvallende hoogte heeft, goed zichtbaar aan de noordoostzijde.

Het huis krijgt toepasselijk de naam ‘Resnova’, oftewel ‘Nieuwe zaak’. De opening vindt  plaats op 31 december 1930, aldus de advertentie in Het Kanton Weert. (Dan is de bouw dus al afgerond). Na Huberts dood in 1934 wordt de exploitatie overgenomen door Bert en Koos van de Loo; zijn zoons?  In 1936 komt het pand al in de verkoop maar pas in 1939  neemt Peter Hubertus Kremers er zijn intrek. Naast een café is er ondertussen ook een schipperswinkel in ondergebracht. Peter (Bèr) Kremers is na enkele jaren in Wessem en het Belgische Braine-le-Comte (’s-Gravenbrakel) gewoond te hebben in mei 1928 weer naar Weert teruggekeerd.

Hij doopt de naam van het café-restaurant om in – hoe kan het anders – ‘De Sluis’. Zijn achternaam maakt dat het café in de volksmond beter bekend wordt als ‘De Krim’. Kremers voert er naast het café ook nog een winkel maar de schippersartikelen maken plaats voor snoep. Bovendien heeft hij ook nog een handel in kippen. Moet men hem in 1949 op het adres Boshoverbeek 46 zoeken, daarna wordt het Industriekade 58 en nu voert het pand het nummer 59.

Tekst: Theo Schers | Erfgoedcluster Weert
Bron: 1Weert, rubriek Toen en Noow, woensdag 8 februari 2017

Foto: © 2020 –  Artis Mediagroep | (negatieven) collectie Bart Maes