1940 – zaal hotel ‘Jan van Weert’

Vermoedelijk zijn dit foto’s van de uitgebrande zaal van Hotel Jan van Weert. In de kroniek van Pierre Linsen lezen we op 11 mei 1940: ‘…Bij het passeren van de Stationsstraat zag ik, dat de zaal van hotel ‘Jan van Weert’ totaal was uitgebrand. Later vernam ik dat de Nederlandse soldaten deze brand hadden veroorzaakt om de telefooninstallatie, die daarin was ondergebracht, te vernietigen.’

Bert Adriaens: ‘De nieuwe telefooncentrale (Looimolenstraat 18) is door de Nederlandse militairen in 1940 totaal verwoest. Mijn vader moest als Directeur PTT, alleen met een besteller, in het geëvacueerde Weert achterblijven. De Duitsers kwamen bij het postkantoor tussen de versperringen door. Zij kwamen meteen het kantoor binnen en dwongen mijn vader mee te gaan naar de nieuwe telefooncentrale want zij wilden telefonische verbinding met Budel. Daar zag hij de ravage. Zij hadden zelfs de nieuwe elektrische klokken met geweerkolven vernield. In de kabel aansluitkelder hadden ze alles vernield met handgranaten. Dus aansluiten ging niet. Toen hebben ze hem meegenomen naar de vernielde spoorbrug.’

Provenance foto’s: Collectie Lamberigts