1926 – Beeldenstorm te Hushoven

In Juni 1926 gaan vandalen te keer in de kapel van Hushoven. Onder andere wordt het heilig Hartbeeld vernield en wordt het offerblok opengebroken. De rovers gingen er met een luttel bedrag vandoor.

De Sint-Donatuskapel is een neogotische kapel, waarvan het schip gebouwd is tussen 1868 en 1872. Het koor werd in 1885-1890 toegevoegd. De bewoners van Hushoven waren de opdrachtgevers, en deken Franciscus Boermans schetste het ontwerp.

In 1926 werd het interieur vernield, en dit werd weer hersteld. De meeste voorwerpen uit de inventaris, zoals beelden en kruiswegstaties, zijn van na 1940. Het betreft een bakstenen gebouw, met leien gedekt, waarvan het driezijdig gesloten koor wat lager is dan het schip. De voorgevel is rijk versierd door banden van zwarte bakstenen en een overkragend bakstenen klokkentorentje. Ook de zijgevels en het koor zijn voorzien van banden van zwarte baksteen, wat bijdraagt aan de eenheid van het gebouw. De kapel heeft een 80-tal zitplaatsen.