Wie maakt er een kunstwerk van de loskraan Landbouwbelang?

Landbouwbelang | Foto 1930 collectie WeertisVeranderd.nl

WEERT – De gemeente Weert zoekt kunstenaars die de voormalige loskraan van het Landbouwbelang op een kunstzinnige manier zichtbaar maken aan de Werthaboulevard. Het Landbouwbelang was een rijksmonument uit de periode 1912-1929 maar werd desondanks in 2004 gesloopt.

Het industrieel kunstwerk moet worden opgebouwd uit de delen van de loskraan. Daarvoor schrijft de gemeente een prijsvraag uit. Iedere kunstenaar die creatieve ideeën heeft en kan aantonen dat hij of zij deze klus kan klaren, wordt uitgedaagd zich aan te melden.

Tot eind 2004 heeft aan de Industriekade een (uitgebreid) bedrijfscomplex gestaan: het Landbouwbelang. Dit bedrijf was gericht op de handel, opslag, bewerking en verwerking van vooral agrarische producten. Het Landbouwbelang was van uitermate groot belang voor de ontwikkeling van de agrarische sector in Limburg.

Gedemonteerd
Het Landbouwbelang was voorzien van een loskraan met brug over het kanaal. Bij de sloop van het Landbouwbelang is deze kraan in delen gedemonteerd en opgenomen in het Register voor Cultureel Erfgoed. Daarmee werd dit onderdeel veilig gesteld voor behoud.

Niet terugplaatsen
Aanvankelijk was het de bedoeling de monumentale kraan weer terug te plaatsen en in te passen in de nieuwbouwplannen voor dit gebied.
Rijkswaterstaat heeft echter bezwaar gemaakt tegen terugplaatsing. Zij vindt het onwenselijk dat de laad- en loskraan boven het water uitkraagt omdat zo’n kraan extreem veel radarhinder geeft voor schepen door valse echo’s. Omdat daardoor de veiligheid van de scheepvaart in gevaar wordt gebracht, is het terugplaatsen voor Rijkswaterstaat onbespreekbaar.

Kunstwerk
Om de kraan toch als industrieel erfgoed te bewaren, heeft het college van B&W besloten tot herbestemming van de kraan in de vorm van een kunstwerk.
Het is de bedoeling dat het kunstwerk een plek krijgt in het nieuwe parkje aan de Werthaboulevard naast Ceres.

Meedoen?
Kunstenaars die ervaring hebben met kunstwerken van staal kunnen meedoen. Er vindt een voorselectie plaats van de aanmeldingen op basis van visie, ervaring in realisatie, referenties en cv. Daarbij is het van belang dat de kunstenaar zich artistiek heeft bewezen.

Selectie
Uit de aanmeldingen worden op basis van visie, referentie en ervaring maximaal vier kunstenaars geselecteerd die worden uitgenodigd een (schets)ontwerp te maken met een globale kostenraming. Deze ontvangen hiervoor een vergoeding van € 2.500,-.
De uiteindelijke winnaar krijgt budget om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren.

Aanmelden
Meer informatie over eisen, voorselectie en procedure kan worden opgevraagd bij mw.
M. Bessems, m.bessems@weert.nl. Aanmelden kan tot en met 24 mei 2019 12.00 uur.