Nieuw luidklok zorgt dat de beiaard behoort tot de absolute top van Europa

WEERT – Vandaag werd de nieuwe luid- en beiaardklok de Weerter Martinustoren ingehesen. Twee jaar geleden werd er een barst geconstateerd, waardoor de klok een blikkerig geluid kreeg. Het toeval wil dat de barst zicht- en hoorbaar werd op de sterfdag van de schenker, de heer Raatjes.

“Bijzonder aan deze klok is dat het zowel een luid- als beiaardklok is”, aldus Joep van Brussel, adjunctdirecteur van Koninklijke Eijsbouts, een bedrijf met meer dan 400 jaar ervaring aan klokgieten in huis. “Van belang is dat ze goed samenklinkt met de andere klokken in de beiaard zowel qua klankkleur als toonhoogte. Het is millimeterwerk.”
De klok is voorzien van de tekst: ´mijn naam is Martinus – ik vervang mijn voorgangers uit 1692, 1912 en 1996 – Eijsbouts goot mij anno 2018 – het herdenkingsjaar van Philips de Montmorency, graaf van Horne (1524-1568)´. Er staat tevens een afdruk op van Sint Martinus te paard met mantel.

Plaatsen klok 1912, ‘Tijdens de zomer van 1912 gaf plotseling een der grote klokken uit 1692 haar schone klank prijs. Een onderzoek bracht aan het licht, dat een groot stuk uit de rechterwand was geslagen. Zij werd opnieuw gegoten door de gerenommeerde gieterij C. Michaux te Leuven’. MARIA MAGNIFICAT ANIMA MEA DOMlNUM A.D. 1949. Klok “Jezus Maria”. Gewicht: 1500 kg. Diameter: 131 e.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klok stemmen
Arie Abbenes, de nestor van de Nederlandse beiaardiers, en stadsbeiaardier Frank Steijns hebben bij Eijsbouts de klok gestemd. “Iedere klok wordt te dik gegoten. De vorm van de klok en de metaalsamenstelling bepalen de klankkleur van de toon. Door de klok aan de binnenzijde te verdunnen, kunnen we hem op juiste toonhoogte brengen. De computer helpt daarbij, maar het kritische oor van de beiaardier is daar ook voor nodig”, aldus Steijns. De beiaardiers bepalen dan tevens waar de klepel van de luidklok en de hamer van het carillon zullen aanslaan.
De komst van de nieuwe Cis-klok betekent voor Steijns dat hij vanaf vandaag in de Martinustoren weer over een perfect instrument beschikt. “Zonder die klok is het is alsof je een typemachine hebt waarop je geen letter ‘e’ kunt aanslaan. We beschikken weer over een instrument dat tot de absolute top van Europa behoort. En mede door de omgevingsruimte van de toren en de verkeersvrije binnenstad heeft Weert hiermee een uniek instrument in handen.” Frank Steijns kan tijdens het Internationale Beiaardfestival dat in juni in Weert gehouden wordt alle registers opentrekken.

Een goede gelegenheid om het carillon in volle glorie te horen is o.a. tijdens het Vriendenconcert op 30 juni om 15.00 uur in de tuin van de Birgittinessen. Daar geeft Arie Abbenes, nestor-beiaardier en als expert bij het vervaardigen ingehuurd, dan een exposé over het vervaardigen van zo’n klok, die goed moet passen/klinken bij het bestaand carillon.