Druk bezochte lezing “De Beeldenstorm in Weert”

lezing 'Beeldenstorm'

WEERT – Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, werd op 5 juni 1568 samen met Lamoraal van Egmont, onthoofd op de Grote Markt te Brussel. De vraag is of de veroordeling en onthoofding van Filips mede een gevolg is van zijn tolerante optreden tegen protestanten in Doornik, waar hij na de Beeldenstorm daar in augustus 1566 was aangesteld om orde op zaken te stellen.

In Weert vond in de nacht van 27 op 28 augustus 1566 een Beeldenstorm plaats. De inventaris van het klooster van de Minderbroeders op de Biest en van de Sint Martinuskerk werd daarbij kort en klein geslagen. Het klooster Maria Wijngaard in de Maasstraat kwam er wat beter vanaf. De Beeldenstorm in de Nederlanden vormde mede de opmaat tot de 80 jarige oorlog (de Opstand) tegen de Spanjaarden die in 1648 eindigde met de Vrede van Münster. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, een voorloper van ons huidige Koninkrijk der Nederlanden, werd toen door de omliggende landen officieel erkend als zelfstandige natie.

Jos Venner, kenner van de Beeldenstorm in onze streken hield een lezing daarover in het kader van het Van Hornejaar voor de leden van de Aldenborgh. De lezing die werd gehouden bij brasserie Antje van de Statie werd door ruim 250 personen bezocht.