Unieke theatermiddag en boekpresentatie over ‘De vergeten prinsessen van Thorn’

Munttheater bijna uitverkocht!

WEERT – Oud-Weertenaar en historicus, dr. Joost Welten, presenteert zondag tijdens een theatershow in het Munttheater een boek over Thornse prinsessen. Er zijn nog slechts enkele kaarten voor deze voorstelling te bestellen via www.munttheater.nl of telefonisch via 0495 – 513 575.    

Het stift van Thorn is in de achttiende eeuw the place to be voor de dochters van rijksvorsten en -graven. Nergens in Nederland is er zo’n concentratie van prinsessen als in Thorn. Dat stadje van amper 1500 inwoners is een trefpunt van de beau monde, zoals Monaco dat tegenwoordig is.

De prinsessen worden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand, leren zich uitdrukken in het Frans, krijgen zanglessen en organiseren dansfeesten. Hun japonnen naar de laatste mode uit Parijs zijn exclusief en de exquise gerechten eten ze met zilveren bestek. In de glazen kooi waarin ze leven dienen ze voortdurend het bij hun stand passende gedrag te vertonen, één enkele misstap kan fataal zijn.
Joost Welten kon de hand leggen op een gigantische hoeveelheid nooit eerder geraadpleegde bronnen en geeft in De vergeten prinsessen van Thorn een echte inkijk in de leefwereld van dit voormalige rijk der hoogadellijke vrouwen. We volgen de dames op hun reizen door Europa, tijdens jachtpartijen, maar ook wanneer ze vertwijfeld op zoek zijn naar geld om hun schulden te betalen. Hoe gaan zij om met de speelruimte die hun wordt toebedeeld? Schikken zij zich in een dienstbare rol of zien ze kans om een eigen kleur te geven aan het leven en daarin iets uit te drukken van hun idealen en ambities?

Thorn is in de achttiende eeuw de enige plek in het huidige Nederland met een regerende vorst(in). De laatste vorstin-abdis van Thorn staat nota bene hoger in rang dan prins Willem V van Oranje-Nassau, de Nederlandse stadhouder!

Wie er niet alleen over wil lezen, maar de geschiedenis van Thorn ook wil beleven, is van harte uitgenodigd voor de feestelijke presentatie  (i.s.m. De Aldenborgh Weert en het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) van dat boek op zondagmiddag 20 oktober om 14.00 uur in het Munttheater in Weert. Laat u in deze theatershow onderdompelen in de wereld van het Thornse hof in de achttiende eeuw.

Dit gebeurt met medewerking van:
Korneel Bernolet, een van de beste hedendaagse klavecimbelspelers, brengt met zijn barokensemble Apotheosis de muziek die in de achttiende eeuw in Thorn klonk.
Lieselot De Wilde, een begaafde en veelzijdige zangeres, zorgt voor een première in de Lage Landen. Ze zingt enkele aria’s uit de – door een vrouw gecomponeerde! – opera Talestri. Koningin der Amazonen, die nooit eerder in Nederland of België te horen waren. De laatste vorstin-abdis van Thorn zong deze aria’s bij de première van de opera in 1763.
Dr. Timothy De Paepe en dr. Joost Welten presenteren hun digitale reconstructie van het paleis van de laatste vorstin-abdis in Thorn. Het betreft zowel de buitenkant als het interieur! Joost Welten heeft honderden onbekende documenten over de bouw van dat paleis gevonden, op basis waarvan Timothy De Paepe een 3d-reconstructie heeft gemaakt. Timothy De Paepe is dé grote expert op dit terrein.
Prof. dr. Jeroen Duindam, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is specialist op het terrein van het hof. Zijn in het Engels geschreven boek over de hoven van Wenen en Versailles is vertaald in het Spaans, Italiaans en Japans. Hij zal de betekenis van het hof belichten, want ook de vorstin-abdis van Thorn hield er een hof op na.
Dorothée Wortelboer en haar dansgezelschap laten u kennismaken met enkele barokdansen, die in de achttiende eeuw ook in Thorn werden gedanst.
De Argentijnse Elena Werner, ontwerpster van historische kostuums, heeft een prachtige robe gereconstrueerd, zoals de stiftdames uit Thorn die in het midden van de achttiende eeuw droegen.
De jachthoornblazers van de Gezellen van St. Hubertus uit Wiemesmeer zullen een demonstratie geven van verschillende “fanfares de circonstances”.  Eeuwenlang was jagen een privilege van de adel en ook in de achttiende eeuw was dat nog het geval. Niet enkel mannen, maar ook vrouwen deden volop mee aan de jacht, zoals de laatste vorstin-abdis van Thorn en haar zussen!
Koningen en koninginnen van schutterijen uit het voormalige Land van Thorn tonen de grote zilveren plaat die ze 240 jaar geleden hebben ontvangen van de laatste vorstin-abdis van Thorn.
Joost Welten laat tijdens zijn presentatie een heel andere geschiedenis van Thorn zien dan alles wat er tot nu toe over gezegd of geschreven is!
De erfprins en -prinses zu Salm Salm komen hoogstpersoonlijk van hun kasteel Anholt (D) naar Weert om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen. Prinsessen uit deze familie waren in de achttiende eeuw stiftdame in Thorn en deze vorstelijke familie stelde haar archief open voor Joost Welten.

Het gebonden boek (520 pagina’s) is vorstelijk geïllustreerd met meer dan 150 afbeeldingen in kleur. Na afloop is het boek te koop tegen een gereduceerde prijs (€ 36) gesigneerd door de auteur. Vanaf 21 oktober is het te koop in de boekhandel (voor € 39,90).